Deze website gebruikt cookies om de website te verbeteren en om advertenties te filteren naar uw interesses. Als u geen cookies wilt accepteren, kunt u hier klikken voor meer informatie.

OK

Praktijknaam

Veel mensen laten zich in het leven leiden door bijvoorbeeld angst, trots, schuldgevoel, geldingsdrang, "moetens", weerstand of het streven naar zekerheid. Vaak is er sprake van (onbewuste) leefregels als; ik moet alles perfect doen, ik mag nooit nee zeggen, iedereen moet me aardig vinden of het is slecht om aan mezelf te denken. We kunnen ons handelen laten beïnvloeden door verwachtingen van familie, partner, vrienden, collega's of vergelijkingen met anderen. Onze zelfwaardering kan afhangen van wat anderen van ons vinden. Ook laten we ons leven soms te veel bepalen door gebeurtenissen uit het verleden. 

Al deze zaken kunnen tot gevolg hebben dat we niet het leven leiden dat werkelijk bij ons past. We raken verwijderd van onze eigen identiteit.  Hierdoor kunnen we ons lusteloos, leeg, somber, prikkelbaar of onrustig gaan voelen. Om dit te compenseren verliezen we ons misschien in werk, verslaving, dagdromen of andere zaken. We kunnen teleurgesteld raken dat het leven niet brengt wat we ervan verwacht hadden, terwijl dat vaak een gevolg is van onze eigen keuzes en angsten. We houden onszelf gevangen in een leven dat niet bij ons past. Een andere manier om onszelf gevangen te houden is door tegen onszelf te zeggen dat we geen andere keus hebben.

Identiteit heeft betrekking op onze ziel; persoonlijke eigenschappen, wensen, talenten, passies en voorkeuren. Dit maakt ons authentiek. Hoewel het vaak makkelijker is om te leven naar angsten en wensen van anderen, zullen we uiteindelijk gelukkiger worden als we onze keuzes afstemmen op onze eigen kern. Hoe moeilijk het soms ook is en hoe groot de gevolgen ook zijn, als we eerlijk naar onszelf zijn, hebben we meestal wel een keuze. Om dichter bij onszelf te leven is het soms nodig om bepaalde zaken los te laten of onbekend terrein te betreden. Dat is spannend maar zal uiteidelijk vruchten afwerpen.

Als je leeft in overeenstemming met je ware zelf, merk je dat je je energieker, lichter, sterker en meer in balans voelt. We hebben uiteidelijk ook anderen meer te bieden als we vanuit onszelf handelen dan als we het doen omdat we denken dat het moet. We kunnen op dezelfde manier kinderen en anderen stimuleren om trouw te zijn aan zichzelf.

Als we de moed vinden om onszelf te bevrijden van onze benauwende patronen en regels, zijn we vrij om een leven te leiden dat echt bij ons past, dan zijn we een "freesoul".

 Klik hier om meer informatie over dit onderwerp in te lezen op info.nu.

 

Vrijheid betekent niet:

Vrij zijn van moeilijke keuzes, verdriet en onvermijdelijke levenswendingen

Maar wel:

Vrij zijn om in overeenstemming met je eigen natuur en de wetten van het bestaan te leven

- Erich Fromm -