Deze website gebruikt cookies om de website te verbeteren en om advertenties te filteren naar uw interesses. Als u geen cookies wilt accepteren, kunt u hier klikken voor meer informatie.

OK

Beschrijving

Achtergronden

Mindfulness Based Cognitieve Therapie (MBCT), ook wel Aandachttraining genoemd, is oorspronkelijk door Jon Kabat-Zinn (moleculair bioloog) in een ziekenhuis in Amerika ontwikkeld voor mensen met een lichamelijke aandoening, chronische pijnklachten en/of stressklachten. Hij heeft meditatie-oefeningen zoals ze binnen het boeddhisme worden toegepast, aangepast naar een vorm die past binnen de westerse cultuur.

Uitgangspunten

Het Engelse woord Mindfulness betekent oplettendheid, opmerkzaamheid of aandachtigheid. Het vergt oefening om meer met aandacht te leven. Mindfulnesstraining is een programma waarin door middel van verschillende oefeningen deze aandachtigheid geleerd wordt. Het doel is niet om te stoppen met denken (dat lukt nu eenmaal niet) of te ontspannen maar om bewuster te leven.  

We zijn in gedachten vaak bij verleden of toekomst. Als het om leuke herinneringen of plannen gaat, kan dit een prettig gevoel met zich meebrengen. Maar als het gaat om vervelende gebeurtenissen, zorgen of zelfkritiek, breng dit vaak stress, somberheid en/of onrust met zich mee. In deze training wordt geleerd om anders met deze gedachten om te gaan en meer bij de dag van vandaag te leven. Daarnaast herkennen we eerder wanneer we op de "automatische piloot", vanuit ingesleten patronen reageren. Er ontstaat meer keuzevrijheid om mee te gaan in onze automatische reacties of een andere reactie uit te proberen. We leren gedachten, emoties, impulsen etc te observeren in plaats van er volledig door in beslag genomen te worden. Ook de relatie tot problemen en nare gebeurtenissen in het leven, verandert hierdoor. 

Een belangrijke leerpunt van de training is dat we ons meer bewust worden van onze oordelen over onze gedachten, emoties, prestaties en over anderen. Door te accepteren wat er is, ontstaat er meer ruimte en rust waardoor we vrijer naar een oplossing kunnen werken.

Zie voor websites met meer informatie over mindfulnesstaining: Hyperlinks.